Το έργο αυτό έχει ως σκοπό να συνεισφέρει: α) στη Δημόσια Υγεία της Ελληνικής κοινωνίας, β) στη δια βίου μάθηση του επιστημονικού προσωπικού της χώρας και γ) στη διάχυση των ερευνητικών επιτευγμάτων της ΟΕ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της έρευνας στο χώρο της παθοφυσιολογίας και πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συγκεκριμένα:
α) Η επιστημονικά έγκυρη αλλά και ορθά εκλαϊκευμένη ενημέρωση του κοινού σε θέματα καρδιαγγειακής υγείας έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση αλλαγών στο τρόπο ζωής που τελικά θα συμβάλλουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην καθυστέρηση εμφάνισης κλινικών συμβαμάντων. Η μείωση αυτή θα είχε σημαντικά οφέλη για τη Δημόσια Υγεία της χώρα και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, δεδομένου ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ελλάδα. Δυστυχώς, στην εποχή του διαδικτύου η ενημέρωση είναι αποσπασματική, και δεν βασίζεται σε στέρεα επιστημονικά δεδομένα. Ο πρώτος στόχος αυτού του έργου είναι να δημιουργηθεί μια έγκυρη πλατφόρμα ενημέρωσης του κοινού σε θέματα καρδιαγγειακής πρόληψης μέσα από ένα δίκτυο κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων, όπου θα αναπτύξουν φιλικά, ευχάριστα, διαδικτυακά εργαλεία ενημέρωσης.
β) Παράλληλα με τη δημιουργία πλατφόρμας ενημέρωσης του κοινού θα διοργανωθούν εκδηλώσεις εκλαϊκευμένης ενημέρωσης του κοινού από επιστήμονες της ΟΕ.
γ) Η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση των επαγγελματιών υγείας αποτελεί βασικό θεσμό προστασίας Δημόσιας Υγείας γενικότερα. Οι θεράποντες ιατροί, μέσα από την καθημερινή επαφή με τους ασθενείς τους, είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να παρακινήσουν πιο αποτελεσματικά για την υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής με καρδιαγγειακά οφέλη. Παράλληλα, η συνεχής εκπαίδευση και οι κατευθυντήριες οδηγίες στην κλινική πράξη μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες υγείας να λάβουν σωστές αποφάσεις και να βοηθήσουν αναλόγως τους ασθενείς, με στόχο τη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, καθώς και της φροντίδας που λαμβάνουν.
Ωστόσο, όπως αναδείχτηκε και από μία τελευταία μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, οι γνώσεις τους πάνω στην σχέση του τρόπου ζωής και των καρδιαμεταβολικών παραγόντων κινδύνου είναι ελλιπείς. Το προτεινόμενο έργο έχει ως σκοπό να καλύψει αυτό το κενό διαμέσου online webinars καθώς και τη δημιουργία οπτικοποιημένου υλικού των πειραματικών μεθοδολογιών που εφαρμόζονται στα εργαστήρια των μελών της ΟΕ. Τα παραπάνω θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε επιστήμονες διαφόρων εξειδικεύσεων, με έμφαση στους κλινικούς γιατρούς.
Απώτερος σκοπός είναι αυτή η γνώση να μεταφερθεί τελικά στον τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον ασθενή.
δ) Η έλλειψη εξωστρέφειας των Ελλήνων επιστημόνων και της διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που προέρχονται από τα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Ερευνητικά Ινστιτούτα αποτελεί βασική τροχοπέδη για την ανάπτυξη της καινοτομίας, ειδικά στον χώρο της Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας. Το έργο αυτό έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, τουλάχιστον στον χώρο της Καρδιαγγειακής Υγείας και Πρόληψης, καθώς θα προβάλει το ερευνητικό έργο, την απήχηση του και τις πρακτικές εφαρμογές του των μελών της ΟΕ που αποτελούν κορυφαίους Έλληνες Επιστήμονες στον χώρο της παθοφυσιολογίας, πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η προβολή αυτή θα προσελκύσει νέους επιστήμονες για να ασχοληθούν ερευνητικά με το χώρο της παθοφυσιολογίας και πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου και θα προσελκύσει νέους υψηλού επιπέδου επιστήμονες στις ερευνητικές ομάδες της ΟΕ. Τέλος, θα ενημερώνει τους παραγωγικούς φορείς της χώρας για την έρευνα που διεξάγεται από τα μέλη της ΟΕ με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ του ερευνητικού δυναμικού της ΟΕ και της βιομηχανίας για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών καρδιαγγειακής πρόληψης και υγείας που θα βασίζονται στη βασική και κλινική έρευνα που διεξάγεται στον Ελληνικό χώρο.